Posebice hipertenzija, NARODNI ZDRAVSTVENI LIST

Evo kako možete smanjiti visoki krvni tlak - tportal

Arterijska hipertenzija klasificira se prema vrijednostima arterijskog tlaka Zanimljivo jest da neki stručnjaci hipertenziju ne smatraju bolešću nego stanjem. Tim prije jer hipertenzija često nema posebice hipertenzija simptomipa brojne osobe koje imaju povišeni posebice hipertenzija tlak posebice hipertenzija osjećaju nikakve probleme i niti ne znaju da imaju povišeni krvni tlak. A dokazano je da je visoki krvni tlak jedan od glavnih čimbenika rizika posebice hipertenzija obolijevanje od aterosklerozeangine pectorissrčanog infarktadekompenzacije srcamoždanog udaraoštećenja bubrega, sljepoće itd.

Posebna stanja su različita akutna povećanja arterijskog krvnog tlaka koja akutno mogu oštetiti organe kao što su središnji živčani sustavsrce ili bubregte se u nazivaju hipertenzivna kriza, hipertenzivna hitnosti i maligna hipertnezija, te se često preklapaju, a sva zahtjevaju hitno liječenje. Esencijalna je arterijska hipertenzija sindrom u kojem zasigurno određenu ulogu igra genska predispozicija, ali i utjecaj brojnih vanjskih čimbenika od kojih najveće značenje ima povećan unos kuhinjske soli, posebice hipertenzija tjelesna težinaizloženost stresutjelesna neaktivnost itd.

Navigacijski izbornik

Esencijalna je arterijska hipertenzija poremećaj u kojem brojni organski sustavi u sprezi s vanjskim faktorima igraju posebice hipertenzija u nastanku i održavanju povišenog arterijskog tlaka, a određuju i dinamiku progresije bolesti. Patogeneza[ uredi VE uredi ] Transplantacijske studije ukazuju da bubreg ima važnu ulogu u etiopatogenezi esencijalne hipertenzije, tj. Pogrješka u prijenosu natrija kroz stanične membrane prisutna je i u stanicama glatke muskulature krvnih žila.

Podijeli Povišen krvni tlak ili posebice hipertenzija ubojica ima visoku učestalost na području Hrvatske. Promjena prehrambenih navika, posebice smanjenje unosa kuhinjske soli na najviše jednu žličicu g dnevno, pokazala se učinkovitom u sniženju povišenog krvnog tlaka te odgađanju pojave hipertenzije.

Novije spoznaje posebice hipertenzija sve više pažnju ulozi promjena na krvnim žilama, posebice endotelu hormonski vrlo bogatom organu. Poremećena ravnoteža tih hormonskih sustava dovodi do vazospazma kontrakcija krvnih žilatromboze i ateroskleroze.

Hipertenzija - povišeni krvni tlak

Brojni su dokazi o nerazdvojivosti procesa u esencijalnoj hipertenziji i aterosklerozi. Poremećaji endotela odgovorni su za podržavanje arterijske hipertenzije i pridonose progresiji bolesti o čemu valja voditi računa u terapijskom pristupu.

Povišen krvni tlak ili hipertenzija jedan od glavnih uzroka smrtnosti u svijetu i peti najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj u

S druge strane, povišeni krvni tlak dugoročno uništava endotel što vodi u razvoj ateroskleroze. Hipertenzija potiče i razvoj kongestivnog zatajenja srcabolesti bubrega te sljepoće.

Robert Bernat, dr.

U ranoj fazi esencijalne hipertenzije, kada zbog pogrješke u izlučivanju natrija i vode dolazi do porasta količine vode i soli u krvnim žilama povećan je minutni volumen srca. No, taj poremećaj nije dostatan da sam po sebi dovede do trajnog porasta arterijskog tlaka, već do hipertenzije dolazi tek ako je povišen i periferni posebice hipertenzija otpor do čega dolazi posljedičnom aktivacijom kontraregulacijskih mehanizama.

Arterijski tlak određen je dakle umnoškom minutnog srčanog volumena i ukupnog perifernog otpora.

Evo kako možete smanjiti visoki krvni tlak

U drugoj se fazi arterijske hipertenzije minutni volumen normalizira, a periferni otpor ostaje povišen aktivacijom brojnih mehanizama. Arterijska je hipertenzija poremećaj koji je trajno prisutan, ali može mijenjati svoj karakter. Jedan od važnih faktora nastanka hipertenzije jest i unos natrijevog klorida u obliku kuhinjske soli.

Bubrezi nisu prilagođeni dodatnom unosu soli u organizam. Razlog tome treba tražiti u sprezi fiziologijeevolucije i antropologije. Naime, tijekom dugog vremena razvoja viših sisavaca i čovjeka u prehrani posebice hipertenzija prevladavala biljna hrana bogata kalijem.

U prehrani ljudskih predaka i prvih ljudi također je prevladavala biljna hrana koja je, za razliku od životinjske bogata kalijem, a siromašna natrijem.

Hipertenzija (povišeni krvni tlak)

Da bi organizam uspostavio ravnotežu elektrolita koja je odgovarala fiziologiji tijela organizam je trebao pronaći mehanizam izbacivanja kalija i čuvanja natrija. Taj mehanizam je ugrađen u bubrežnoj funkciji. Nefroni štede natrij aldosterona u mokraću posebice hipertenzija aktivno secernira kalij.

Uzrok tome je povećana koncentracija natrija u odnosu na kalij u izvanstaničnoj tekućini.

Sve o hipertenziji

Međutim, prehrana modernog čovjeka je najvećim dijelom životinjskog podrijetla, sačuvan je mehanizam "želje za solju" zbog kojeg nam je zasoljena hrana ukusnija. Upravo u moderno doba kada je kuhinjska sol suviše dostupna dolazi do obrnute situacije - unosimo daleko više natrija nego kalija. Međutim, bubrežni mehanizam nije se prilagodio novonastaloj situaciji te i dalje "štedi" natrij, a izbacuje kalij.

To dovodi do polaganog, ali dugoročnog gomilanja natrija posebice hipertenzija organizmu.

Povezani članci

Stoga je očito kakve će reperkusije imati povećan unos soli na razvoj hipertenzije. Liječenje[ posebice hipertenzija VE uredi ] U liječenju arterijska hipertenzije, kod sekundarnih oblika se utječe na osnovni uzrok bolesti, dok je kod primarnih bitno posebice hipertenzija bolesnika, utjecati na način životate ako je potrebno koristiti lijekove osteochondrosis uzrokuje hipertenzija se nazivaju antihipertenzivi.

U antihipertenzive se ubrajaju brojne skupine lijekova: diureticiblokatori adrenergičkih receptora beta blokatoriperiferni alfa-blokatoriblokatori kalcijevih kanalavazodilatatoriinhibitori konvertaze angiotenzina ACE inhibitoriblokatori AT1-receptora.

Važne informacije