Hipertenzija profesija

Fizički naporan posao i hipertenzija imaju nepovoljan utjecaj na srce Prijašnja istraživanja pokazala su da obavljanje poslova koji zahtijevaju visoki tjelesni napor može hipertenzija profesija rizik od bolesti srca kod žena i muškaraca.

Hipertenzija je povišen krvni tlak u arterijskom vaskularnom koritu, odnosno u krvnim sudovima koji nose krv i hranljive tvari do svih organa i dijelova organizma. Na Svjetski dan hipertenzije internista kardiolog prof.

No, u novom istraživanju danski stručnjaci su odlučili ispitati kakvu ulogu u ovome ima visoki krvni tlak — još jedan rizični čimbenik kardiovaskularnih bolesti. U istraživanju je sudjelovalo Rezultati su pokazali da u usporedbi s onima s normalnim krvnim tlakom koje su obavljale tjelesno umjereno naporne poslove, ispitanice s hipertenzija profesija krvnim tlakom koje su obavljale vrlo naporne poslove, imale su gotovo 3 puta veći rizik od razvoja ishemijske bolesti srca.

Procijenjeno je da kombinacija visokog krvnog tlaka hipertenzija profesija hipertenzija profesija posla doprinosi javljanju 60 slučajeva ishemijske bolesti srca na svakih Navedena učestalost daleko je veća od one koja se mogla očekivati s obzirom na rezultate dosadašnjih istraživanja, stoga su autori zaključili da kombinacija visokog krvnog tlaka i zahtjevnog posla ima znatno veći nepovoljan učinak od samostalnog utjecaja ovih dvaju čimbenika.

Recardio Kaina

Izvor: European Journal of Preventive Cardiology.

Važne informacije