Hipertenzija danas

Tema obilježavanja Svjetskog hipertenzija danas hipertenzije — Ovu globalnu kampanju vodi također Svjetska liga za borbu protiv hipertenzije u suradnji s Međunarodnim društvom za hipertenziju.

Hipertenzija (povišeni krvni tlak)

Svrha ove javnozdravstvene kampanje je rano otkrivanje visokog krvnog tlaka, povećati hipertenzija danas o potrebi kontrole krvnog tlaka i dostupnost mjerenja širokoj populaciji, kako hipertenzija danas se ranim otkrivanjem i liječenjem povišenog krvnog tlaka spriječile posljedice po hipertenzija danas. Povišeni krvni tlak ili hipertenzija je tiha podmukla bolest, koja godinama ne mora pokazivati nikakve simptome, dok se ne razviju oštećenja ciljnih organa.

Hipertenzija predstavlja globalnu epidemiju  i vodeći čimbenik rizika za smrtnost i dizabilitet na globalnoj razini. Četiri od deset  odraslih osoba  iznad 25 godina u svijetu ima povišeni krvni tlak.

Bez obzira na uzrok nastanka arterijske hipertenzije, bolest najčešće traje godinama, bez prisutnih tegoba, iako cijelo vrijeme povišeni krvni tlak oštećuje vitalne organe. Međutim, poznati su čimbenici koji povećavaju rizik razvoja hipertenzije: prekomjerna tjelesna težina i pretilost gojaznostpušenje, nezdrava uglavnom masna i slana prehrana, prekomjeran unos soli, prekomjeran unos alkohola, stres. U rizičnu skupinu spadaju i osobe gdje postoji obiteljska sklonost ili osobe koje uzimaju kontraceptivne lijekove. Prvi simptomi jutarnje glavobolje u zatiljku, vrtoglavica, hipertenzija danas, promjene vida, smetenost i dr.

Jedan od razloga tako lošoj kontroli hipertenzije je što ljudi nisu svjesni da imaju povišeni tlak. Naime, mjerenje tlaka je osnova kako u postavljanju dijagnoze tako i u praćenju učinka terapije.

Svjetski dan hipertenzije 2018.

Hipertenzija danas je vrlo jednostavno hipertenzija danas krvni tlak, bilo kod liječnika ili uređajima za kućno samomjerenje tlaka, međutim treba podići razinu svijesti  opće populacije  o važnosti mjerenja i kontrole krvnog tlaka. Preporuka je Svjetske lige za hipertenziju da svatko provjeri svoj krvni tlak barem jednom godišnje, a osobe koje boluju od hipertenzije prema preporuci liječnika.

Povišen arterijski tlak je glavni nezavisni čimbenik rizika za kardiovaskularni pobol i smrtnost.

 • Od bolesti srca umire više žena nego od raka dojke Povišen arterijski tlak danas se s opravdanjem naziva svjetski ubojica broj jedan jer je glavni nezavisni čimbenik rizika za kardiovaskularni pobol i smrtnost.
 • Hipertenzija povišeni krvni tlak Objavljeno:
 • Svjetski dan hipertenzije
 • Od win hipertenzije
 • Profili za osobe s hipertenzijom
 • Hipertenzija i vrijeme danas Hipertenzija i vrijeme danas Ako ste mlađi od 55 godina, tada znajte kako je hipertenzija češća kod muškaraca, no osobe stare između 55 i 64 godine podjednako su pogođene.

U Hrvatskoj su kardiovaskularne bolesti hipertenzija danas uzrok smrtnosti. U Visoka je i prevalencija hipertenzije, prema istraživanju EH-UH provedenim Iako je hipertenzija povezana s izbježivim rizičnim čimbenicima i postoje učinkoviti lijekovi za njezino liječenje,  istraživanja pokazuju da je ona loše kontrolirana u stanovništvu.

 • Hipertenzija — tihi ubojica Što je visoki krvni tlak?
 • Najnovije lijekove za liječenje povišenog krvnog tlaka
 • Hipertenzije i mokrenje
 • Izljevi bijesa kod djece: Što bi trebali, a što nikako ne smijete raditi kada dođe do tantruma S prim.
 • Ее единоутробный брат был абсолютно заворожен всем, что касалось инопланетян, и в том числе шестиугольной картиной, которую доставили из Изумрудного города.

Istraživanjima provedenim u Hrvatskoj Stoga je važno jačanje svijesti stanovništva o problemu i posljedicama hipertenzije, mogućnostima prevencije, kontrole i liječenja, a kroz cijeli mjesec svibanj preporučuje se organizirati edukativne javnozdravstvene aktivnosti. Bitno je naglasiti da hipertenzija danas na rizike za razvoj visokog krvnog tlaka može  utjecati promjenom štetnih životnih navika: smanjenjem unosa soli.

Važne informacije