Mikronutrijenata hipertenzija

Magnezij i vitamin D - zanemareni mikronutrijenti

mikronutrijenata hipertenzija vinpocetin hipertenzija

Podijeli Novija sicilijanska studija je pokazala kako blagotvornom učinku mediteranske prehrane na krvni tlak uvelike doprinosi paralelno visok unos polifenolnih spojeva, prirodno zastupljenih u namirnicama mediteranske mikronutrijenata hipertenzija. U ukriženom istraživanju sudjelovalo je odrasih osoba sa Sicilije čiji mikronutrijenata hipertenzija ukupan unos polifenola mjeren pomoću upitnika prehrambenih navika FFQ.

Znanstvenici su ispitanike prema ukupnom unosu mikronutrijenata hipertenzija podijelili u kvartile nakon čega su novonastale skupine stavljali u korelaciju s krvnim mikronutrijenata hipertenzija.

mikronutrijenata hipertenzija

Naknadno su izvršene korekcije s obzirom na unos mikronutrijenata koji dokazano utječu na krvni tlak. Dodatno, znanstvenici mikronutrijenata hipertenzija promatrali je li određena polifenolna kiselina ili pak namirnica ima veći antihipertenzijski učinak u odnosu na druge.

Rezultat je pokazao da samo hidroksifenilacetatna kiselina, odnosno pivo u slučaju namirnice, imaju statistički značajan antihipertenzijski učinak u odnosu na seriju promatranih polifenolnih kiselina, odnosno namirnica.

Visok krvni pritisak (hipertenzija): uzroci, simptomi i lečenje

Međutim, isto tako važno je naglasiti da je trend smanjenja rizika od visokog krvnog tlaka nakon četvrtog kvartila postao statistički mikronutrijenata hipertenzija. Poznato je da fenolne kiseline djeluju blagotvorno na stijenke krvnih žila na način da pomažu širenju žila djelujući slično lijekovima za visoki krvni tlak kao što su inhibitori angiotenzin-konvertirajućeg enzima.

Nažalost, točan mehanizam znanstveno još nije definiran pa znanstvenici pozivaju na nove studije koje mikronutrijenata hipertenzija doprinijele razumijevanju istoga.

mikronutrijenata hipertenzija

Izvor: Nutrients.

Važne informacije