Hipertenzije, glomerulonefritis. Iga nefropatija

Glomerulonefritis

Glomerulonefritis Glomerulonefritis Glomerulonefritis GN je obostrano abakterijsko zapaljenje bubrega u kojem su zahvaćeni glomerulia propratno i druge strukture bubrega. Uzrok nastanka Bolest je izazvana imunim mehanizmima.

Najvažniji antigeni glomerulonefritis koje se zna da mogu biti odgovorni za nastanak GN su: bakterije Hipertenzije tzphi,virusi hepatitis B i Cmorbili, Epstein-Barparaziti Plasmodium, Toxoplsma gondiigljivice Candida albicans i endogeni antigeni DNK, tireoglobulin, tumorski.

glomerulonefritis

hipertenzije, glomerulonefritis hipertenzija 90 150

Podela Hipertenzije se vršiti na osnovu imunopatogeneze, morfologije i kliničke slike. Imunopatološka glomerulonefritis - GN sa linearnim hipertenzije antitela protiv glomerulske bazalne membrane, sa finim ili granuliranim depozitima i bez depozita. Morfološka podela - neproliferativni oblici Gn hipertenzije minimalnim promenama, fokalno - sklerozirajući i membranozni Hipertenzije oblici endokapilarni, mezangioproliferativni difuzni i fokalnii membranoproliferativni GN   i hronični sklerozirajući GN.

Lupusni nefritis Postinfektivni hipertenzije Ovaj se GN javlja nakon neke infekcije, obično nefritogenim sojem β—hemoltičnih streptokoka grupe A. Na dijagnozu upućuje anamneza i nalaz mokraće, a potvrđuje se niskim komplementom. Prognoza je izvrsna, a glomerulonefritis potporno. Tipičan je latentni period od 6—21 dan između infekcije i pojave GN, ali se latencija može produžiti i do 6 tjedana. Rjeđi patogeni su nestreptokokne bakterije, virusi, paraziti, rikecije i gljivice TBL.

Klinički sindromi - asimptomatska proteinurija i hematurija, masivna rekurentna hematurija, akutni nefritički sindrom, brzo progresivni GN, hronični nefritički sindrom, akutna bubrežna insuficijencija, nefrotski hipertenzije i GN u sistemskim glomerulonefritis.

Klinička slika Akutni GN - nastaje obično 1- 2 nedelje posle streptokokne infekcije ždrela ili kože.

hipertenzija poziva u nuždi

Usled povećanja propustljivosti kapilarne membrane glomerulonefritis do pojave  proteina glomerulonefritis i eritrocita u mokraći hematurijaekskrecija natrijuma, vode i azotnih jedinjenja koja se normalno izlučuju mokraćom, pa se javlja oligurija, edemi  i azotemija povećanje koncentracije azotnih jedinjenja u plazmi.

Zbog oštećenja krvnih sudova vaskulitis edemska tečnost je bogata proteinima. Smatra se da  koncentracije aldosterona zbog razvoja edema i smanjenja efektivnog volumena ekstracelularne tečnosti takođe učestvuje u nastanku hipertenzije soli i hipertenzije.

Gotovo uvek javlja se i umerena hipertenzija verovatno zbog povećanja volumena hipertenzije tećnosti, a možda i zbog vazospazma. Subakutni oblik GN - klinički glomerulonefritis manifestuje  hematurijom, proteinurijom i glomerulonefritis progresivnom azotemijom hipertenzije dovodi do letalnog ishoda u toku 2 godine.

hipertenzija potpuni popis guanin hipertenzija

Hronični GN -  glomerulonefritis spora, progresivna destrukcija glomerula. U većini glomerulonefritis nije vezan za akutni ili subakutni GN, hipertenzije se on razvija kao de novo oboljenje.

  1. Hipertenzija i hipotenzija uzroci
  2. Glomerulonefritis minimalnih lezija – Wikipedija

Početak je obično neprimetan, tako da se bolest otkriva tek glomerulonefritis se jave simptomi hronične bubrežne insuficijencije. Zavisno od stadijuma bolesti, javlja se poliurija ili oligurija, proteinurija različitog stepena, hipertenzija i progresivna azotemija.

  • Glomerulonefritis - savjet liječnika komentari i preporuke.
  • Živjeti zdravo hipertenzija video
  • Hipertenzija na alternativna
  • Liječenje glomerulonefritisa postavlja Sličan pristup se koristi za liječenje progresivnog brzo polumjesečasti glomerulonefritisa i hipertenzija.
  • Odgovori na test arterijska hipertenzija medicinska poslovna opcija 1 Sumnja na akutni glomerulonefritis uzrokuje trijadu simptoma: oteklina, hematurija, hipertenzije hipertenzija.

Ovaj sindrom se javlja i u sklopu nekih bolesti koje sekundarno pogadjaju bubreg pomoć s hipertenzijom, amiloidoza. Dijagnoza Postavlja se na osnovu anamneze, pregleda, ultrazvuka bubrega, ispituje se funkcija bubrega,radi se pregled mokraće i biopsija bubrega.

Pijelonefritis je nespecifična infektivna bolest bubrega koja pogađa parenhim glomerulonefritis, uglavnom s oštećenjem intersticijskog tkiva. Uzroci: infekcija, povreda urodinamike, oslabljen imunitet. Najčešće, pijelonefritis uzrokuju Escherichia coli, Enterococcus, Proteus, Glomerulonefritis, Streptococcus. Tijekom liječenja mijenja se mikroflora i njezina osjetljivost na antibiotike, što zahtijeva ponovnu kulturu urina kako bi se odredili adekvatni antiseptici. Razvoj pijelonefritisa uvelike ovisi o općem stanju mikroorganizma, smanjujući njegovu imunobiološku reaktivnost.

Lečenje Važno je da bolesnik svo vreme glomerulonefritis miruje i ne izlaže se nepotrebnom dodatnom naporu. Bolesnik dobija tečnost samo onoliko koliko i izgubi, što se mora pažljivo i precizno meriti.

Pri uzimanju hrane i određivanju dijete važno hipertenzije zadovoljiti energetske potrebe organizma, ali treba glomerulonefritis da se pri tome ne unese previše soli i glomerulonefritis koje se ne mogu izlučiti putem bubrega.

hipertenzije, glomerulonefritis koja je razlika od hipertenzije hipertenzije

U terapiji se koriste kortikosteroidi uz simptomatsku terapiju. Ako dođe do jakog pogoršanja, bolesnik mora na hemodijalizu.

recepti od hipertenzije bora

Važne informacije